I dag blir det allt vanligare att man hör att man ska tänka på miljön och att man ska se till att handla miljövänligt. Även när det gäller transportmedel bör man vara så miljövänlig som möjligt. Är det verkligen så enkelt att tänka på miljön när man behöver ta sig någonstans? För de som bor i stora städer går det ofta bussar, tunnelbana och annat flera gånger i timmen. Bor man däremot på landet eller bara lite mer avskilt kanske det bara går en eller två bussar per dag. Då behöver man andra färdsätt.

Mopeder och cyklar

Ett sätt att färdas på är genom att cykla eller åka moped. Just när det gäller mopeder finns det en hel del olika varianter av elmoped att välja mellan. Nackdelen med dem är att de ofta inte har så lång räckvidd som en bensindriven sådan.

En cykel kan man ta sig relativt långt på. Att cykla flera mil eller i snö är dock inte lika roligt. Dessutom kan det vara en ohållbar lösning om man arbetar, har egen firma och måste till kunder eller liknande.

Bil

Om man bor lite avlägset är det i dag ett måste att ha en egen bil. Bilar kan drivas med flera olika drivmedel varav några är miljövänliga. Det finns elbilar, etanolbilar och gasbilar. De här tre typerna är alla relativt hänsynsfulla mot miljön. De har dock sina nackdelar. När det gäller elbilen kan det vara svårt att ladda den. Alla har inte laddstolpar hemma. Etanol sliter otroligt mycket på bilarnas motorer och bränslesystem. Det gör att de blir dyra att reparera. Gasbilen har minimala utsläpp. Nackdelen är dock att tankarna ofta är mindre och dessutom finns det inte möjlighet att tanka gas överallt.

Kollektivtrafik

Det hänvisas ofta till att man ska åka kollektivt om man behöver ta sig någonstans. För alla är det dock inte möjligt. På flera ställen blir det dyrare att ta bussen än att ta bilen och det finns också en stor risk att bussarna inte går på tider som passar skola eller jobb. Att åka kollektivt kan helt enkelt vara omöjligt. Dessutom är bussar på landsbygden ofta sena och det kan ställa till med stora problem.

Kan man alltid ta hänsyn till miljön?

När det gäller transportmedel är det så att man helt enkelt inte alltid kan ta hänsyn till miljön. Om man arbetar, går i skola eller har tider att passa måste man veta att man kan komma fram i tid och då blir det svårt att åka kollektivt, i alla fall på mindre orter. Om man ska ha med sig packning eller flytta kan man inte heller tänka på miljön. Ska man köpa bil kan man förvisso titta på en miljövänlig variant men man måste kunna tanka den, ladda batterier eller liknande. Annars är det ett onödigt köp.