Att tänka på miljön är självklart för de flesta när det gäller hemmet. Sopor källsorteras, man kanske tänker på hur länge man duschar och drar ur laddare ur uttag när man inte använder dem. En tredjedel av vardagsdygnet tillbringar många på jobbet och därför spelar det stor roll för miljön även vad man gör under sin arbetsdag. Miljötänkandet kan bland annat tillämpas på resan till och från jobbet och på hur man använder resurser i form av material, mat och dryck samt energi.

Miljövänlig pendling till jobbet

Det allra miljövänligaste sättet att ta sig till jobbet är att promenera om man bor så nära att det går. Näst mest miljövänligt är cykeln som man med fördel kan använda året runt. Med dubbdäck och bra kläder går det utmärkt att vintercykla vilket ger bra vardagsmotion och oftast är det snabbaste sättet att ta sig till jobbet om man bor i en större stad. Att åka kollektivt är också ett miljövänligare alternativ än att ta bilen.

Lunch och kaffe

Den miljö- och ekonomimedvetne medarbetaren tar med fördel med sig matlåda till lunch. På så sätt minskar man matsvinnet eftersom rester nästan alltid går att ta vara på i form av just matlåda. Man kan också välja vegetariska rätter enklare än om man ska leta upp dem på närliggande restauranger. En matlåda i glas är hållbar och är inte tillverkad av fossila råvaror.

Under en arbetsdag brukar det också gå åt en hel del kaffe. Här kan man tänka på miljön genom att inte ta en ny ren kaffekopp varje gång man hämtar kaffe utan istället återanvända en och samma kopp hela dagen. Det är också viktigt att fundera på om man verkligen kommer att dricka upp den där kaffekoppen. När kaffet är gratis, som det ofta är på arbetsplatser, är det lätt att bara slentrianfylla en kopp trots att man egentligen inte är jättesugen.

Arbetskläder

Den som arbetar på kontor kan behöva lägga mycket pengar på att se korrekt och proper ur på jobbet. Idag finns dock alla möjligheter att köpa vintage-kläder på nätet eller i exklusivare second hand-butiker. Kläderna är oftast av mycket bra kvalitet och dessutom mer unika. Genom second hand-kläder sparar man både på miljö och pengar. Då kan man kosta på sig en dkny parfym istället och ändå få en lyxig känsla på jobbet. En parfymflaska räcker länge om man använder den sparsamt.

Man kan även minimera garderoben genom att köpa ett antal smarta och välsittande basplagg av god kvalitet och matcha med ett antal accessoarer för att spara på klädinköpen.

Energiförbrukning

Precis som hemma bör man även på arbetsplatsen inte låta lampor vara tända i onödan, inte skriva ut papper som lika gärna kan läsas och sparas i datorn. Laddare ska inte automatiskt sitta i uttagen. Finns källsortering på arbetsplatsen bör man vara lika duktig som hemma och finns det inte kan man prata med företagets miljöansvarige, alternativt VD eller ledningsgrupp.

Även arbetsplatser runtom i landet och världen är en stor del i vår miljö och vårt miljöbeteende påverkar därför mycket!