Att leva ett miljövänligt liv ses ofta som en uppoffring för de som vuxit upp med bekvämlighet i form av varma lägenheter, bekväma transporter, underhållning och mängder med kläder och prylar. Försök till att förbättra sitt miljötänk ges ofta upp när upplevelsen av det miljövänliga livet blir för obekväm och tråkig. Men genom att ändra sitt tankesätt kan istället det miljövänliga livet bli det enkla och bekväma.

Miljömässig livsdesign

Grunden i att designa ett hållbart liv till gagn för miljön är att tänka på helheten istället för endast detaljerna. Återvinning, enstaka second hand-inköp och tågsemester ibland är naturligtvis bra men det går att göra mer. Genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil kan en större positiv miljöeffekt uppnås utan jobbiga uppoffringar. När livet designas på rätt sätt uppnås inte bara positiva miljöeffekter utan livet blir dessutom bekvämare och mindre stressigt .

Nära till livet

Steg ett är att tänka igenom var du bor och arbetar och vilka dina fritidsintressen är. Genom att välja ett boende med närhet till din familj och vänner samt jobb, mataffärer och fritidsintressen kommer livet att bli enklare. Om du väljer mellan två jobb där det ena ligger en timmes pendling bort och det andra ligger på gångavstånd är jobbet nära hemmet det bästa valet för miljön. Transporten är en stor miljöbov om det är stora avstånd och därför är närhetsprincipen där resor kan ske med en promenad eller cykel en av de viktigaste sakerna för att skapa en bättre miljö.

Miljövänliga fritidsintressen

Många tänker i första hand på återvinning, transporter och mat när det gäller miljöhänsyn men idag har fritidsintressen hos både barn och vuxna blivit allt fler och konsumtionskrävande än vad de var tidigare. Fundera igenom vilka dina intressen är och vilken miljöbelastning de har. Krävs det ständiga transporter till skidbackar, ridhus eller fotbollsplaner långt bort? Vilken miljöbelastning har all utrustning som krävs för fritidsintresset? Om du kan hitta en hobby som ligger nära hemmet och som inte kräver avancerad utrustning som måste bytas ut regelbundet kommer du att vinna positiva effekter på miljön och dessutom spara tid och minska stress. Fundera också på andra nöjen och hur de kan göras roligare med mindre miljöbelastning. Istället för att åka iväg till en restaurang för att träffa vännerna går det att ses hemma och göra något annorlunda som att spela ett spännande spel från vuxen.se eller ha en picknick i närmaste park.

Förenkla matlagningen och tvätten

Oavsett om du älskar att stå flera timmar i köket eller om du ser matlagningen som något nödvändigt ont finns flera saker att tänka på för att minska miljöbelastningen. Genom att välja mat som du tycker är god och som går att förvara länge utan att den blir dålig minskar matsvinnet. Tänk också på att förvara maten rätt för att förlänga hållbarheten. Tiden att skriva inköpslistor, ta sig till en mataffär och släpa hem matvarorna minskas också när du inte behöver slänga mat. Tvättande av kläder kräver mycket energi och utsläpp av kemikalier. Försök därför att inte tvätta lika ofta och spar tid på samma gång.