Ett bra sätt att både spara pengar och tänka miljövänligt är att köpa kläder, skor, böcker och möbler second hand. Det finns saker som nästan alla handlar begagnat, utan att vi ens tänker på det, som bil, motorcyklar, båtar och bilar. Men du kan egentligen handla nästan allting på second hand.

Bra och enkelt miljötänk

Att handla på second hand och återanvända saker är både ett bra och enkelt miljötänk. Vi har alla saker som vi slutat att använda och som bara hänger i garderoben eller ligger på en hylla i förrådet. Den prylen, en klänning, snygga jeans eller cykelsadel, kan vara något som en annan person behöver. Detsamma gäller oss själva: om vi behöver hitta en prisvänlig cykelsadel, så har vi att välja på att köpa en billig nytillverkad sadel – som är av lägre kvalitet och som tagit jordens resurser i anspråk för att tillverkas – eller en begagnad cykelsadel som redan är tillverkad. Saker som vi har kvar är ofta saker som är hållbara – det finns en orsak till att vi inte har slängt dem.

Spara pengar

Vare sig du tänker mycket på miljö eller inte, så kommer du spara mycket pengar på att handla second hand. Nu för tiden finns det olika slags second handbutiker: vanliga second hand och loppis, vintage – med lite finare saker -, antikvariat, auktioner och så olika affärer online. Att handla begagnat gör att du får pengar över, vilket kan vara bra om du behöver resa någonstans, som flyg mellan Stockholm och Umeå för nöje eller jobb. Du sparar också pengar på att återanvända och laga det som du redan äger. Det bästa sättet att få saker att hålla är att vårda dem redan från början och laga dem så fort en skada uppstår.

Genom att handla på second hand kan du också få råd att köpa kvalitetssaker, både möbler och kläder, till mycket bra pris. Om du ska ut och fjällvandra och behöver god utrustning, så kan allt gå på flera tusenlappar. Om du däremot hittar en second handbutik eller någon online som vill sälja sin utrustning, har ni båda en win win-situation. Det är också ofta så att när vi köper nya och dyra saker, så vårdar vi dem bättre än om det vi köpt kostat mycket mindre. Om du köper en jacka för 3000 kronor, så kommer du vara mer rädd om den, än en jacka för 300 kronor. Det innebär att när vi köper kvalitet i andrahand, så får vi ofta en välvårdad produkt!

Ibland upptäcker man att man har för mycket prylar eller för lite pengar – då är det perfekt att själv sälja sina saker. Du väljer själv vad du ska ta för varan. Ett tips är att gå ut på nätet och se vad liknande varor kostar. Tänk också på produktens kvalitet: två likadana jackor från samma märke har olika värde beroende på hur de är vårdade. Var också noggrann att uppge alla defekter. Att uppge defekter medför inte att du inte får den såld, utan att du är en ärlig person som folk vill köpa av igen.