Akryl, polyester och fleece är några av de material i våra kläder som är miljöfarliga. Det som gör dessa till så stora miljöbovar är att oerhört mycket plast-partiklar åker ut i vattnet när vi tvättar dem.

Partiklarna är så små att långt ifrån allt tas upp genom reningsverken utan kommer istället ut i havet där fisken äter det. Och sedan äter vi fisken eller dricker dricksvattnet där spår av plast förekommit. Kläder innehåller fler ämnen än bara plast. På nya kläder kan man känna kemikaliedoften och på Kemikalieinspektionens hemsida står det mer om vad kläder och andra saker i vardagen kan innehålla. Nedan listas lite saker man kan göra för att minska plasten från våra kläder i vattnen.

  • Försök tvätta kläderna mer sällan. Det går att hålla kläderna fräscha länge med vädring och fläckar går ofta att ta bort med en fuktig trasa. Tricket är att inte gnugga på fläckarna utan att “dutta” istället.
  • Handla begagnade kläder och glöm inte att lämna in eller sälja dina egna gamla kläder till butiker för andrahandsförsäljning.
  • Fyll tvättmaskinen och tvätta i lägre grader. Att minska på, eller utesluta, mjukmedel minskar även det plastpartiklarna i vattnet då mjukmedel sliter hårt på kläderna.
  • Köp färre kläder.