Att resa är en del av det moderna samhället: vi reser både i jobbet och på semester. Det finns många positiva aspekter av att resa: vi får möta nya människor och kulturer, spännande upplevelser, vi får en förståelse för andra människors situation och det öppnar också upp oss för nya intryck och insikter. Länder och regioner arbetar medvetet med att skapa turism och letar alltid efter nya utvecklingsmöjligheter av det som finns i just deras del av världen. Både turism och affärsresande skapar jobb och nya företagsidéer. Det har bara en baksida: resandets påverkan på växthuseffekten och miljön. Hur ska vi både kunna fortsätta resa och upptäcka nya intressanta länder, och samtidigt ha ett hållbart miljötänk? Går det att resa på ett miljövänligt sätt?

Det finns flera saker som vi kan göra för att resa mer miljövänligt. Vissa är enkla, andra kräver både mer tid och pengar. Men, det är vårt jordklot det handlar om och vi måste ta hand om det. På samma sätt som vi lägger ner tid och pengar på att vårda vårt hem och vår kropp, måste vi också lika självklart vårda vår planet. På samma sätt som vi köper kvalitetsprodukter med bra ingredienser som t.ex. thermalskt källvatten från La Roche-Posay, måste vi göra medvetna val för att vårda vår planet. Här kommer fyra tips:

  • Flyg mindre – ja, vi har alla hört det, men det känns besvärligt. Ett bra sätt att minska flygresorna är att göra längre resor. Istället för att resa till London över helgen och en månad senare göra en weekendresa till Amsterdam, är det bättre för miljön att flyga till London, ta tåget till Amsterdam och sedan flyga hem. Eller helst ta tåget hem.
  • Åka tåg inom länder. I Europa fungerar tågtrafiken mycket väl och nätet är väl utbyggt. Ibland kan det gå nästan lika snabbt att ta tåget mellan två städer, istället för att flyga. Vid flyg måste man först åka ut till flygplatsen, checka in, flyga till en flygplats som alltid ligger utanför staden och sedan åter åka in till staden från flygplatsen. Att ta tåget kan spara både miljö och tid.
  • Återvinn även när du är utomlands. Det är naturligt och lätt att återvinna hemma, men när man åker utomlands är det lätt att miljötänket stannar kvar i Sverige. Spara vattenflaskorna och fråga på hotellet eller vandrarhemmet var du ska slänga dem – mest troligt kommer de att ta flaskorna och slänga dem i sin egen återvinning. Eller så ger du dem en tankeställare, så att de börjar källsortera och återvinna.
  • Ta hand om naturen. De är många som vill dyka vid korallrev eller se isbjörnar – medan de fortfarande finns kvar. När vi reser måste vi ibland göra det medvetna valet att lämna naturen ifred. Åk till ställen där natur som t.ex. korallrev regleras, där man medvetet arbetar på att inte överexploatera naturen. Men ibland bör vi sätta våra egna önskningar åt sidan och tänka på naturen ur ett större och längre perspektiv. Naturen måste få en chans att återhämta sig, så att nästkommande generationer också kan få njuta av den.