Det finns få företagare som kan mäta sig med den välkände serieentreprenören Elon Musk när det kommer till miljötänk. Elon Musk har nämligen startat flera företag som inriktar sig på att göra världen till en bättre plats. Vilka dessa företag är och vad som är tanken bakom dessa ska vi gå igenom i det här inlägget.

Om Elon Musk

Elon Reeve Musk, född 28 Juni 1971 i Pretoria, Sydafrika. Musk är en entreprenör, investerare och ingenjör som för närvarande bor i Los Angeles, USA. Han är son till den kanadensiska fotomodellen Maye Musk och till elektroingenjören och piloten Errol Musk. Elon har en yngre bror, Kimbal, och en yngre syster, Tosca.

Elon Musks bakgrund innan miljöföretagen

1995 startade Elon Musk tillsammans med sin bror Kimbal företaget Zip2. Ett företag som kan beskrivas som gulasidorna fast på internet, något som vid den tiden inte fanns. År 1999 såldes Zip2 till Compaq för 307 miljoner dollar, varav Elon inkasserade 22 miljoner för sina 7% av bolaget.

Hälften av de pengarna Musk hade fått från Zip2-affären startade han år 1999 internetbanken X.com. Ett år senare slog företaget ihop sig med Confinity, ett företag som låg bakom transaktionstjänsten PayPal. I oktober 2002 såldes PayPal till Ebay för 1,5 miljarder dollar, vilket gav Elon Musk 165 miljoner dollar.

Istället för att gå i pension som de allra flesta med en sådan förmögenhet skulle ha gjort, valde Musik istället för att fortsätta sin karriär som serieentreprenör, men med målet att förändra världen.

Företag Elon Musk har grundat sedan dess

Efter succén med PayPal har Elon Musk startat flera nya företag:

  • Boring Company
  • SolarCity
  • Tesla Motors
  • SpaceX

The Boring Company

The Boring Company grundade Elon Musk 2016 efter att ha tröttnat på att sitta fast i bilköer. Han ansåg bilköer vara en själadödande plåga och bestämde sig för att göra något åt det. Musk såg det som en självklarhet varför det uppstår bilköer – byggnader är 3-dimensionella men vägar är 2-dimensionella. För att lösa problemet ska Boring Company bygga tunnlar under marken.

I Sverige kan man se detta ständigt i Stockholm. Många arbetar i höghus och för att ta sig till dessa måste alla använda sig av vägar som består av ett plan. Naturligtvis uppstår det då trafikstockningar. Om ditt företag letar efter ett bättre läge, finns här ett stort utbud av kontorslokaler i Stockholm, på så vis kanske ni kan undvika trafikstockningar tills dess att Boring Company har etablerat sig i Sverige.

SpaceX

Strax efter försäljningen av PayPal, investerade Elon Musk 100 miljoner dollar av sina egna pengar på att starta rymdföretaget SpaceX. Målet med SpaceX är att kolonisera planeten Mars, vilket han ser som ett måste för att mänskligheten ska överleva.

Tesla Motors & SolarCity

Ett år efter starten av SpaceX, gick Elon Musk in med merparten av de pengar han hade kvar från Paypal-försäljningen för att starta ett elbilsföretag. Företaget fick namnet Tesla Motors vars syfte är att tillgängliggöra en mer miljövänlig och tilltalande bil mot vad som fanns på marknaden. 2006 expanderade Elon med ytterligare ett företag inom solenergi och grundade SolarCity tillsammans med sina kusiner.