Idag blir alltfler medvetna om de förändringar vi står inför när det gäller vårt klimat. Många väljer att börja ställa om sina rutiner och liv för att ta ansvar för de negativa konsekvenser vi idag ser i vår direkta miljö men också miljö runtom i världen. Föroreningar ökar, sjöar försuras och regnskog skövlas vilket sätter avtryck i vår värld på ett mycket oroväckande vis. Den 1 augusti 2018 inföll Earth Overshoot Day, d.v.s. den dagen vi förbrukat årets naturresurser. Det om något vittnar om att vi inte har ett hållbart levnadssätt och det krävs en förändring, att vi alla börjar arbeta mot det gemensamma målet- att spara på vår värld.

Vi kan göra skillnad

Du har säkert läst om hur vi måste ställa om vårt levnadssätt då vi förbrukar jordens resurser i en sådan takt att vår värld inte räcker till och kanske är du på väg att ta steget till att börja leva mer hållbart, både för din egen, djur och växters skull? Du kanske inte riktigt vet vart du ska börja eller slås av tankar om att de förändringar du gör inte är tillräckligt? Tillsammans kan vi alla göra stor skillnad och stävja denna negativa utveckling.

Dina val spelar roll

Dina val spelar roll. Om du synar de val du gör kan du säkert se val du kunnat göra annorlunda. Att du skrev ut papper när du ansökte om lån istället för att använda mobilt bank ID på exempelvis sajten enklare.se Den gamla tröjan du slängde i soprummet eller när du rent slentrianmässigt tar bilen för att handla trots att det är gångavstånd till affären. Behöver du verkligen tre diskborstar i plast när du kan köpa en miljövänlig och bättre diskborste i trä? Mycket av det vi gör går på rutin men med det inte sagt att vi inte kan skapa oss nya, miljövänligare, rutiner.

Att skapa en ny vana

Det sägs att det tar människan cirka 66 dagar att skapa en ny vana. Det är inget som sker över en natt med andra ord men för vårt klimat och miljö är det 66 välkomna dagar.

Belöningen- på kort och lång sikt

Alla val räknas, även de små. Om det känns motigt, tänk på vilken belöning i sig dina nya vanor är. Kanske behöver du inte ta bilen till affären, utan kan promenera lika väl. Det enda valet har sparat på jordens resurser och bidrar till direkt och indirekt att du även stärker din fysik och hälsa. Att inte falla för butikens lockpriser som t. ex tre diskborstar för 10 kr leder till att mindre plast hamnar i naturen och tillsammans kan vi minska efterfrågan på dessa produkter och indirekt få företag att leta andra alternativ till plastprodukter. Att återvinna tröjan istället för att kasta den i soprummet gör att nya textilier kan skapas, eller bli exempelvis industritrasor. Varför inte skänka bort kläderna du inte använder så gör du både nytta för miljön och andra människor.

Det finns mängder av saker du kan göra, stort som smått. 66 dagar är ingen förlust, det är en vinst.