Ibland hör man exempel på vad människor gjorde förr med gamla uttjänta klädesplagg och andra textilier. Då handlade det inte om att spara på naturen eller “hållbar utveckling”, det var ett naturligt inslag i tillvaron. Det var självklart att inte slänga bort något som kunde återbrukas på något sätt. För många var fattigdomen en verklighet och då hade man helt enkelt inte råd att kasta bort en stickad socka det gått hål under hälen på, den lagades! Även om inte alla var precis så fattiga, fanns ett annat tankesätt hos de flesta än idag då många köper nytt och kanske speciellt då det gäller kläder.

Det finns så många olika möjligheter idag, tex kan vi enkelt använda en mat.se rabattkod och beställa mat på nätet istället för att fysiskt gå och handla i affären. Det sparar en hel del tid men hur är det med miljötänkandet?

Åter till textilier: Idag är det många som gillar att handla second hand och även att skänka sina gamla kläder till liknande ställen eller till insamlingar som ska gå till fattiga länder. Det är mycket behjärtansvärt och bra att göra, men om man inte vill ge bort sina kläder, lakan och gamla gardiner, går det utmärkt att återbruka för den som är lite händig och kan använda en symaskin. Det finns många tips på hur man kan återbruka, t.ex. här https://www.recyclingnet.se/article/view/552312/aterbruk_av_klader_sanker_miljopaverkan_kraftigt med info om hur bra det är för miljön.

Ett exempel på gammaldags återbruk som för den moderna människan kanske låter smått otroligt, är gardiner sydda av gamla vita mjölsäckar från tiden kring andra världskriget. Hemmafruar tog vara på det starka tyget i mjölsäckarna, sprättade upp sömmarna och sydde för hand, nya raka sömmar och pyntade eventuellt tyget med någon liten egenhändigt virkad eller knypplad spets som dekoration. Dessa gardiner höll sedan i decennier, tack vara tygets struktur. Även om vi idag inte har den typen av mjölsäckar till förfogande så är tankesättet verkligen något att ta till sig.

Har du gamla lakan, kan du riva mattrasor av dem, nysta upp till stora nystan och virka härliga mattor eller bagar av dem! Detta är absolut inget nytt påfund utan också ett “gamla tiders” återbruk, men fullt funktionellt och roligt. Det man annars kanske först tänker på när man hör ordet mattrasor är att dessa trasor vävs till mattor och det är fullt möjligt även idag, men om du inte kan väva och inte har tillgång till en vävstol kan det vara enklare att prova att virka en matta.

Har du en gammal stickad tröja som du tröttnat på eller där det gått hål? Repa upp den, om du tycker garnet är fint, och sticka en ny! Samma sak med plagg av tyg; har de gått sönder, laga med en lapp eller klipp fina bitar av tyget och använd till andra saker.