Bland det viktigaste vi kan göra för att bidra till en hälsosammare planet och en bättre miljö är att återanvända. Vad innebär det egentligen? Först och främst kan man se till att reparera trasiga saker hemma innan man köper nytt. Om köksbordet har tappat ett ben eller två i den kaotiska flytten kanske du kan köpa ett bra, miljömärkt, trälim istället för att åka till inredningsbutiken och köpa ett nytt. Skulle det sedan visa sig att det där bordet inte gick att laga ändå så bör man tänka igenom nästa steg. Ställ dig frågorna: Kan jag använda materialet från bordet på något sätt? Kan någon annan ha användning av det? Blir svaren nej bör du då leta upp närmaste återvinningscentral. När det är dags att köpa ett är ett begagnat ett ypperligt miljöval. Nedan kommer andra tips på hur man kan undvika att behöva köpa nya saker.

Reparera

Att reparera kan låta jobbigt och omständligt men det behöver det inte vara. Man måste inte vara en ”händig” människa för att kunna laga något hemma. Det första man kan tänka på är att inte ha så höga krav på sig själv. Allt behöver inte vara perfekt och bordet kanske blir lite skevt eller ostadigt men du kan istället skryta med att du har lagat det helt själv. Nu för tiden finns det även gott om instruktionsvideor med kunniga pedagogiska människor.

Gör det själv

Den stora gör-det-själv trenden verkar aldrig gå ur tiden. Det är mer populärt än någonsin att skapa själv och människor inser njutningen av att vara kreativ. Resultatet blir ofta väldigt påtagligt och vill man imponera på människor är det helt rätt att baka sin egen tårta från grunden eller sätta upp hyllor gjorda av grenar från skogen. På sidan Framtidsstigen finns det lite roliga tips på hur man kan skapa och återskapa saker från hemmet.

Ge bort eller sälja

Istället för att slänga saker när du tröttnat på dem kan du, för att slippa dåligt samvete bland alla miljöaktivister, ge bort eller sälja. Det finns gott om folk som har dålig ekonomi och blir glada för skänkta möbler eller i alla fall billigare inredning än i butikerna. Kläder som man tröttnat på är det roligare att ge bort än att se dem hänga där i garderoben år ut och år in. Stadsmissionen eftersöker alltid kläder till de hemlösa i samhället och visst känns det alltid bra att göra en bra gärning?