Svenskar har mycket att vara stolta över, inte minst när det kommer till återvinning. Till dags datum anses Sverige vara bäst i världen på återvinning och det har till och med gått så långt att landet har börjat importera sopor för ändamålet. Detta märks i vardagen; överallt kan man se olika soptunnor och avlämningsplatser där man kan lämna olika varor av glas, papper och plast. I livsmedelsbutikerna är mycket paketerat med återvunnet papper och kartong och butiker, och banker och företag har specialbehållare för att kunna ta emot batterier utan att miljön skadas.

Utbilda och lär
I svenska skolor får barn lära sig tidigt varför det är så viktigt att värna om miljön och just utbildning är bland de absolut viktigaste faktorerna som leder till ökat medvetande. Det räcker alltså inte med att man uppmanar folk till återvinning och gör i ordning metoder för detta – det handlar framför allt om att man förstår varför. Vad har det för konsekvenser om man slänger plastpåsar i havet? Varför är batterier farliga för naturen? Vad händer om man inte sparar på vatten och el?

Utbildning är A och O och det fordras stora insatser för att instruera den yngre generationen. Tyvärr räcker det inte enbart med att ta sig igenom Hpguiden.se för att bli en expert på Högskoleproven. Mer information finns att hämta på allehanda myndighetssajter osv. I regel måste också varje förälder ta ansvar för att lära sitt barn vad som gäller och detta kan vara lite lättare sagt än gjort.

Förutom skolor finns det idag stora möjligheter att lära sig mycket om miljön på internet och tack vare den snabba teknologin kan man få tillgång till denna information via mobilen i princip när som helst. Det är viktigt att man visar att man är med i kampen för vår värld och detta är ett av många sätt att få med sig andra.

Men räcker verkligen detta? Ska man bara bry sig om återvinningen i sitt eget land? Är det kanske dags att börja utbilda folk utomlands också?

Genom att föregå med gott exempel kan svenskar som reser utomlands på semester visa hur viktigt det är att värna om naturen. På många håll i världen är havet idag så förorenat att man inte längre kan bada och om man frågar om återvinning får man ofta frågande miner. Runtom Medelhavet är attityden ofta ”vad spelar det för roll om jag gör något?” och här kan man som turistande svensk visa att det visst spelar roll vad varje individ gör. Genom att ställa frågor och att peka på problem kan man göra det klart för affärs- och hotellägare att man inte vill ge dem sina pengar om de inte värnar om sin omgivning, och man kan uppmuntra barn att göra små insatser för att det skall vara rent och naturvänligt.